Nu är det fyra veckor sedan vårt sista stopp på elflygturnén 2022. Turnén startade i Jönköping och flög sedan vidare till Norrköping, Mora, Borlänge och Örebro. På plats på flygplatserna fanns det tvåsitsiga elflygplanet Phoenix som flögs av ett team från Pureflight. Besökare och reportrar hade chansen att få åka med i planet och det blev en stor succé. Många påpekade den snabba start- och landningssträckan och den tysta flygturen, med fantastisk vy över de lokala områdena. 

Turnén innefattade även föreläsningar om bland annat alternativa flygbränslen, utvecklingen av flygplatsområdet inför framtiden med bland annat solcellsparker och flygets gröna omställning i stort. Föreläsningarna hölls bland annat av representanter från Heart Aerospace, SRF, Grön Flygplats, Fly Green Fund och Footprint Level.

Många visste inte att flyget kommit så långt som det gjort i sin utveckling. Under turnén kunde vi tydligt visa att utvecklingen ständigt går framåt och att det händer saker snabbt inom flygsektorn. Sveriges regionala flygplatser kan ha elflyg i kommersiell drift någon gång under åren 2025-2030, och större drönare (eVTOL) med plats för 3-6 passagerare kommer troligtvis tidigare än så. Men då måste omställningen ske nu, och det var syftet med elfygsturnén – att beskriva det klimatarbete som sker på flygplatserna, den omställning flyget gör och att det är viktigt det arbetet fortsätter.

Turnén resulterade i många engagerade besökare. Det blev stor uppmärksamhet i de lokala medierna och fina omnämnanden i besökares och aktörers sociala kanaler. I efterhand kan vi stolt säga att denna turné lämnade positiva avtryck. Vi ser fram emot en fortsatt grön utveckling inom flygsektorn. Låt oss ställa om, inte ställa in! 


Vill du veta mer om elflygplanet Phoenix och Pureflight? Besök deras hemsida här. https://www.pure-flight.eu/u15e-onix.html.

Här kan du läsa Grön Flygplats fakta och visioner om flyg, klimat och framtid. https://gronflygplats.se/fakta-och-visioner-om-flyg-klimat-och-framtid/

Läs mer om våra visioner, här är framtidens flygplats år 2045! https://gronflygplats.se/malbild-2045/