Den kan låta som ett aprilskämt, med är det faktiskt inte! Om allt går som det ska kommer Göteborg knytas ihop med Trollhättan-Vänersborg Flygplats med elflyg!

Trollhättan- Vänersborgs flygplats har tillsammans med den ideella föreningen Aeroklubben på Säve flygplats skapat en infrastruktur som medger flygningar med elflygplan mellan städerna Göteborg och Trollhättan. Under våren kommer Aeroklubben starta regelbundna skolflygningar mellan Säve flygplats och Trollhättan-Vänersborgs flygplats med Europas första certifierade elflygplan, Pipistrel Velis Electro. Skolflygning är en motsvarighet till övningskörning, där möjligheten ges att öva och träna på flygande.

Den första flygningen sker idag torsdag den 1 april. Planet startar från Säve flygplats 12.30 och landar på Trollhättan- Vänersborgs flygplats ca kl 13.00.

Vid landningen kommer Paul Åkerlund, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättans Stad och ordförande i Fyrstads Flygplats AB, att starta den första el-laddningen. Flygplatsen är nämligen redan förberedd med laddare som passar denna modell av elflygplan.

Stor händelse – digital sändning

Med hänvisning till restriktioner och smittorisker bjuds inga gäster in förutom kommunstyrelsernas ordförande i ägarkommunerna. Vid landningen kommer representanter för Aeroklubben och flygplatspersonal vara med och fira, enligt rådande restriktioner.

Flygningen och landningen skildras istället av media. Bland annat kommer Ttelas reporter att flyga med från Säve. Även P4 Väst väntas rapportera om flygningen under dagen. Flygningen sänds live av den lokala nyhetsredaktionen på Ttela:

https://www.ttela.se/jobb-aff%C3%A4rer/f%C3%B6lj-med-upp-i-luften-p%C3%A5-en-historisk-flygning-1.44002231