För några veckor sedan besökte vi Heart Aerospace på Säve flygplats för ett möte med det nordiska elflygsprojektet NEA. NEA är ett nätverk som samlar aktörer som SAS, Swedavia, BRA, Finnair och Heart Aerospace där målet är att arbeta för ett regionalt fossilfritt flyg.

Mötet med NEA och de andra aktörerna var väldigt spännande och bjöd på uppdatering både om elflygsutvecklingen och om Heart Aerospace bygge av sitt plan ES-19. 

ES-19 är ett batteridrivet elektriskt plan med plats för 19 passagerare. Planet ska kunna flyga runt 40 mil, samt säljas och flygas kommersiellt år 2026. 

Idag har Heart Aerospace fått in beställningar på över 200 ES-19- plan och tunga investerare såsom Bill Gates har även valt att investera i företaget. Heart Aerospace har gått från ett innovativt startup-bolag till ett riktigt flygföretag som ligger långt framme i utvecklingen av elflyg. 

Vi på Grön Flygplats tycker det är fantastiskt att få vara en del i utvecklingen av elflyget och att få se innovativa företag växa. Vi ser fram emot en framtid med ett hållbart och fossilfritt flyg.